Zelenci - Gorenjska

objavljeno: 4. jun. 2010 00:03 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 16. jun. 2010 00:18 ]
Izviri Save Dolinke - smaragni zakladi
Naravni rezervat  Zelenci so talni izvir Save Dolinke. Kristalno čista voda  jezerca z izrazito modrozeleno barvo (odtod tudi ime 'Zelenci') leži v močvirju, ki je ostanek nekdanjega večjega jezera, to pa je nastalo po zadnji ledeni dobi. Večina vode priteče iz Tamarja in ima skozi vse leto temperaturni razpon med 5 in 8 stopinj Celzija.

Krajši izlet je
primeren tudi za sprehod z vozičkom. Sprehod skupaj z ogledom jezera traja  30 minut. Od parkirišča (ob cesti Podkoren-Rateče) do jezera je zgolj 5 min.


Slika: Zelenci


Slika: Zelenci
Zgodba o Dravi in Savi


Nekoč sta se Drava in Sava prerekali, katera izmed njiju bo tekla skozi Kranjsko. Ker se nista mogli dogovoriti, sta sklenili, da bo tista, ki se bo naslednjega dne prva zbudila, lahko tekla skozi Kranjsko. Sava tiste noči ni zaspala, medtem ko je Drava utonila v trden sen. Ko je Sava začutila, da Drava spi, je tiho vstala in se po nemenjeni poti hitro vlila skozi Kransjko. Takrat se je zbudila tudi Drava in videla, kako jo je Sava prehitela. Grozna jeza jo je prijela, ker je zaspala, in zato se je jeznp vdrla skozi Koroško. In tako je še dandanašnji Sava hozi Kranjsko tiho teče, Drava pa jezno svojo pot skozi Koroško dere.

Vir: Pravljične poti Slovenije, Irena Cerar Drašler
Comments