Votlina Kralja Matjaža - Koroška

objavljeno: 5. maj 2010 23:32 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 16. jun. 2010 07:18 ]
Peca - dom Kralja Matjaža


Zanimivosti v bližini:

Najevska lipa
Ivarčko jezero
Krajinski park ToplaPopestritev izleta:

votlina z medvedom v Črni
ogled rudnika (primerno za starejše otroke >4 leta)
gradovi Kralja Matjaža (letna prireditev v zimskem času; konec januarja)Igra:

Iskanje gozdnih zakladovSte vedeli:

Slovenski Kralj Matjaž naj bi dobil ime po zgodovinskem kralju Matiji KorviniZa želodčke:
dom na Peci


(koordinate niso prave, zemljevid je zgolj v pomoč)
Peca je najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji. Dokaj obsežno goro na južni strani omejujeta dolini Tople in Meže. Sestavlja jo več vrhov. Najvišji vrh je 2.126 m visoka planotasta Kordeževa glava.
Izlet bolj planinske narave je primeren za večje otroke ali morda za izlet z dobrim nahrbtnikom za otroka. V nasprotnem si izberite raje Ivarčko jezero v bližini, ki je primeren tudi za izlet z vozičkom. Dom na Peci je na višini 1665 m, izhodišče pa 1400m. Tako vzpon vseeno ni prehud.

Izhodišče: parkirišče Jakobe (iz kraja Podpeca)
Dolžina izleta do doma na Peci je uro v eno smer.
Od doma do votline Kralja Matjaža pa še 15 minut.


                                Slika:Peca


Kdor pozna pravljico o kralju Matjažu, ve, da se je ta v davnih časih umaknil v votlino pod Peco. Tam je sedel za kamnito mizo in zaspal, njegovi zvesti vojaki pa so se zgrnili okrog njega in prav tako utonili v stoletni sen. Ko se bo njegova brada devetkrat ovila okrog mize, se bo znova prebudil. S svojo vojsko bo prišel iz votline ter s sveta pregnal sovražnike in vsakršno krivico.
Sicer pa obstajajo številne zgodbe o Kralju Matjažu. Mi vam ponujamo dve.

Vsekakor pa drži, da še danes Kralj Matjaž čuva zaklad ... poiščite ga?

Stara pesmica:

»Križ-kraž kralj Matjaž.
Daj mi groš, da si kupim nož.«
Nato zapičite palec v sredino dlani in govorite
»Luknjo vrtam –
poč, poč, poč!«
Ko izgovorite poč narahlo tlesknite po otrokovi dlani.                                             Slika: Snežni gradovi na Peci
Pripovedka o kralju Matjažu in vilah. Nekega dne je ukazal posekati velike gozdove, ki so bili polni zveri, da bi ljudje lažje živeli. Njegovi vrli vojaki so vzeli sekire in sledili kraljevim navodilom. Sekali so drevo za drevesom, dokler niso prišli do Svete gore. Tam so rasla mogočna drevesa in pod njimi je tekel studenec. Nihče od vojakov si ni upal sekati dalje. Kralj Matjaž jih je priganjal naj sekajo, a oni so se bali vil, ki so živele med tistimi drevesi. Kralj Matjaž je vzel sekiro in zasekal v prvo jelšo. Sekire ni mogel več izdreti. Gora se je razprla in zagrnila kralja Matjaža in njegove vojake. Pripovedka pripoveduje, da jih ni ubila, naredila se je votlina in še danes spijo v njej. Pripovedka tudi pravi, da vsakih sto let prileti zlata ptica in kliče. Takrat se kralj Matjaž prebudi in posluša. Ko ptica odleti, spet zaspi nazaj. Šele takrat, ko bomo res potrebovali kralja, se bo Matjaž prebudil in se vrnil z vso svojo vojsko. Vile mu bodo pomagale in hodile z njim.
Ljudska pripovedka


Kralj Matjaž je bil dober kralj. Dal je same zlate kovati. Drugega denarja sploh niso poznali. Zato so bili takrat zares zlati časi. Pod košatimi lipami so naši očaki vsak dan rajali in v svetle kozarce natakali rujno vince. Bil je kralj Matjaž slovenski kralj, naše gore list. Izbralo si ga je ljudstvo na Gosposvetskem polju in v starem Krnskem gradu je imel svoj prestol. Noč in dan so bila odprta grajska vrata in vsak revež si je lahko izprosil milosti in pravice. Ker pa je bil kralj bogat vladar, so mu dragi kralji zavidali. .....

Vir: K. Brenkova, 1980, str. 16-18

Comments