Sveta trojica - Notranjsko-kraška regija

objavljeno: 16. maj 2010 10:21 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 29. maj 2010 14:39 ]
Sveta Trojica - Krpanova dežela
 


Zanimivosti v bližini:
Petelinjsko jezero
Palško jezero
Cerkniško jezeroPopestritev izleta:
Postojnska jamaIgra:
Kaj se oglaša?Ste vedeli:
Poleg razvalin cerkve Svete Trojice so malo pod vrhom še sledi vasice znane kot Vasišče in bi mogla biti Krpanov Vrh.
Martin Krpan naj bi bil doma s Pivškega konca.Za želodčke:
Kuren
(koordinate niso prave, zemljevid je zgolj v pomoč)

Sveta Trojica je 1123 m visok hrib, ki se ponosno dviguje nad Pivško kotlino. Je eden lepših naravnih biserov v okolici Pivke.

Dostop na vrh Svete Trojice je možen z več strani, najbolj znani pa sta izhodiščni točki v Petelinjah pri Pivki in v vasi Trnje pri Pivki. Lahko pa se pride na vrh tudi s postojnske smeri. Zložna hoja traja iz petelinjske smeri skozi Slovensko vas ter ob obrobju presihajočega Petelinjskega jezera dve do tri ure. Iz Trnja pa nas čaka še 3,5 km prijetne vožnje po dobri makadamski cesti do parkirišča in izhodišča za vzpon. Sama pot ni zahtevna, je dobro označena in se vzpenja v senci borovega in bukovega gozda skoraj vse do vrha. Vrh je gol, le s travo obrasel. Odkar so sezidali na hribu romarsko cerkev Sv.Trojice, gori nihče več ni rekel drugače kot Sveta Trojica. Z vrha se odpira prelep rezgled na Petelinje in Palško jezero, ki sta najbolj zanimiva v času poplavljanj (največkrat spomladi).

Izhodišče: parkirišče nad vasjo Trnje pri Pivki
Dolžina vzpona: 40 min dobro označene in lahke planinske poti
Izhodišče: 900m
Višinska razlika: 223m

                         Slika: Ruševine na Sv. trojici

V kolikor pa želite na izlet z mlajšimi otroci ali vozičkom pa predlagamo sprehod po poti od Slovenske vasi do Petelinjskega jezera (dolžina v eno smer 30min) .

 
Martin Krpan z Vrha:


Na
Vrhu pri Sveti Trojici je živel Martin Krpan, močan in silen človek. Ukvarjal se je s tihotapljenjem angleške soli, zaradi česar ga je imela oblast pod nadzorom. Nekega zimskega dne je tako Krpan tovoril sol na svoji kobilici, ko mu je prišel naproti voz na katerem je bil sam cesar, ki pa ga Krpan ni prepoznal. Ker se je voz hitro približeval je Krpan dvignil kobilico in jo z lahkoto prestavil,da je ne bi podrli. Cesar je bil presenečen nad njegovo močjo zato ga je malo povprašal o njem in se odpravil naprej. Eno leto po tem dogodku pa je po Dunaju začel razsajati strašen velikan Brdavs. Vabil je vse junake v boj, a je bil vsak poražen. Zato se je cesar spomnil na Krpana in ga dal poklicati. Ta se je odzval in prišel na Dunaj, kjer pa je osramotil cesarjevo orožarno in konjušnico, užalil kraljico a si nazadnje pridobil orožje in dal privesti svojo kobilico s katero sta šla v boj. Martin Krpan je Brdavsu z lahkoto odsekal glavo. Za zmago pa je dobil dovoljenje za tovorjenje angleške soli in mošnjo zlatnikov, ter se zadovoljno odpravil domov.

Vir: Fran Levstik

Comments