Robanov kot

objavljeno: 11. mar. 2010 23:25 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 21. jul. 2010 11:46 ]

Robanov kot in Igla - Velikan in VelebabaZanimivosti v bližini:
Snežna jama
Solčavska tisa
Logarska dolina
Mozirski gajIgra:

Velikani v gozduPopestritev izleta:
pravljični gozd v Logarski doliniSte vedeli:
Oblika kakih 30 m visoke skale res spominja na iglo, zlasti še, ker je med pobočjem in samotarjem ozka razpoka (šivankino uho), skozi katero je nekdaj vodila peš pot.Za želodčke:
Kmetija Govc-Vršnik (za kosilo priporočamo predhodno najavo)Eden najlepših kotičkov naše lepe Slovenije je ledeniška dolina v Zgornji Savinjski dolini in nič manj veličastna kot njena veliko bolj znana soseda - Logarska dolina. Če iščemo malo manj turistično destinacijo, bo  Robanov kot kot nalašč. Izlet je primeren tudi za manjše otroke, ki zmorejo dobro uro hoje v eno smer, še bolje pa bo če imamo nahrbtnik za otroka. Za vozičke je primeren le del poti. Pohodniški izlet po ravnem vodi do Robanove planine, kjer se lahko okrepčamo (znani so po domačem kislem mleku) in poleti lahko občudujemo tudi kravice in teličke na prosti paši.

                                Slika: pot do Robanove planine


Na poti do Robanovega kota lahko naredimo 15 min postanek ob glavni cesti ob veličastnem skalnem obelisku Igli in presihajočem studencu, kjer je priložnost za zabavno pripovedko o velikanu in njegovi ženi;

Kako je Velebaba šivala srajco:
"Na Raduhi planini je živel velikan, ki je bil takšen hrust, da je v hosti izpulil smreko, osmukal njene veje - pa je imel popotno palico. Potikal se je po hostah med Lučami in Solčavo ter lovil medvede, gamse in jelene, si jih pekel na ražnju in se mastil, žejo pa si je gasil v Savinji. Vsega je imel, le žene ni imel!
A tudi ženo je dobil. Toliko časa se je klatil po hostah Savinjske doline, da jo je našel, ki mu je bila všeč.
Velikanova žena je bila takšna baba, da je bila višja ko 
najvišja smreka ....."

Vir: Lojze Zupanc

Comments