Ribniško jezero - Podravska regija

objavljeno: 16. maj 2010 10:17 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 6. avg. 2010 12:43 ]
Ribniški vrh in jezero - vilinski vrtovi
 

Zanimivosti v bližini:
Črno jezero
Pohorje

Slap in Pragozd Šumik (POZOR - Šumik je primeren le za starejše in izkušenejše otroke, saj je pot zahtevna in nevarna zaradi možnosti zdrsa!)Popestritev izleta:
Mladinski turizem na PohorjuIgra:
Velikani na potiSte vedeli:
Ribniško jezero ni pravo jezero, je šotno barje, ki se napaja z deževnico. Nastalo je pred 8000 leti.Za želodčke:
Ribniška kočaIzlet Ribniška koča - Ribniški vrh - Ribnišo jezero.  Sprehod v eno smer traja 30 minut, smo na višini 1500 mestrov, višinska razlika je zgolj 30m. Izlet je primeren na vse otroke, ki zmorejo vsaj slabo uro hoje.

Izhodišče je Ribniška koča na višini 1507 m, do koder se pride z avtom (Ribnica na Pohorju). Sprehodimo se po lepo urejeni sprehajalni poti do slikovitega Ribniškega jezera, kjer so tudi klopce in tu je enkraten prostor za pripoved pravljice o Jezerniku, ki živi v jezeru ali morda o vilah, ki so ustvarile čudovite vilinske vrtove - v poletnem času namreč na črni vodi cvetijo lokvanji.

                                   Slika: Ribniško jezro

Pravijo, da ne smeš vreči kamna v jezero. Še posebej ne, če nisi zavarovan pred dežjem, kajti drugače gotovo ne uideš s suho kožo.

                                    Slika: lokvanji na Ribniškem jezeru


Pohorske vile:Na Pohorju so nekoč živele vile rojenice. Ko se je rodil kakšen nov otrok so prišle v hišo, se usedle za peč in povedale, kako bo z otrokom. Sodile so ali bo kmet, ali bo delavec, ali bo trgovec ali cesar. Znale so napovedati otrokovo prihodnost. Če je bil kmet dober, jim je hitro postregel z okrepčilom; pogača in vino. Hitro so se najedle in se zahvalile še preden so odšle. Otrok pa je resnično postal to, kar so vile napovedale. Če pa jim kmet ni postregel in se je naredil, da jih ne opazi, so bile jezne in užaljene in ne glede na to kar so napovedale o prihodnosti otroka je ta postal falot in barabin, in nič kaj prida ni bilo iz njega.

Vir: Ljudska


Jezernik

V jezeru prebiva povodni mož Jezernik, zato tudi moli iz vode kakor jerbas velik, zeleno obrasel drevak, na katerem se Jezernik včasih po površju okrog vozi. Takrat navadno tudi odloži svoj dragoceni pas in srečen tisti, ki bi mu ga uspel potihoma izmakniti. Postal bi močnejši od Herkula in tudi nadloge sveta bi mu ne mogle škodovati. ...

Vir: Ljudska
Comments