Bukovniško jezero - Pomurska regija

objavljeno: 17. mar. 2010 12:05 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 29. maj 2010 14:53 ]

Bukovniško jezero - Prekmurske vile

 


Zanimivosti v bližini:
Vas štorkelj (Velika in Mala Polana)
Mlini na Otoku ljubezni
Čebelarski muzej
Manjši tropski vrt in orhidejePopestritev izleta:
Moravske topliceIgra:
Odkrivanje divjadiSte vedeli:
Štorklje nimajo sirinksa in so zato neme. Sporazumevajo se tako, da klopotajo s kljuni.Za želodčke:
Gostišče Aleksander

Bukovniško jezero je nastalo z zajezitvijo Bukovniškega potoka. Obraščajo ga prostrani gozdovi, kjer je veliko sprehajalnih poti, na jezeru pa lahko tudi čolnarite. Bukovniško jezero z okolico je vključeno v Krajinski park Goričko

Domačini pravijo, da je voda zdravilna (Vidov izvir) in v okoliških gozdovih so številne zdravilne točke blagodejnega sevanja, ki privabljajo številne obiskovalce. Če želimo obhoditi jezero (1 ura hoje) moramo slediti markacijam Pomurske planinske poti (del poti ni označen, a je orientacijsko preprosta) in ne tablam z opisom točka naravne energije.


Slika: Bukovniško jezero

Na takšnem pomolčku pa je čas za pravljična bitja, ki jih je polno okrog jezera; najbolj poznane in pogoste so vile ...

Le kaj bi ljudje brez kraljestva luči,
kjer bukovniška vila in rusalka živi?

Slika: Bukovniška vila; ilustracija Miki Mustra

Prekmurske vile: "V nekdanjih časih, ko je bilo še dosti logov, so vile rade prebivale pri nas. Bile so lepe postave, dekline jako zalega obraza. Imele so dolge lase, ki so bili skrbno počesani. Zvali so jih tudi Divje dekle. Najrajši so bivale v logu, kje na kakšnem skrivnem mestu poleg vode. Človeku niso učinile nikoli nič hudega, vselej samo dobro. Tako so na priliko prinesle oraču, ki je prišel zarana na polje krapce za zajtrk. Stari gospodarji še dandanes znajo povedati svojim hlapcem: »Torej jutri rano nakrmi kobile, da bodo šle bolj zgodaj orat, mogoče nama Divje dekle krapce prinesejo!« Če je pa orač nad živino besnel, ali z bičem pokal, ali pa preklinjal, mu niso prinesle zajtrka, niti pokazale se mu niso."

Vir: Ljudska
Comments