Pliskovica

objavljeno: 23. nov. 2014 11:24 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 23. nov. 2014 11:35 ]
Učna pot Pliskovica
Jama VilenicaPopestritev izleta:
Zanimivo:

Pliska pravimo drobni ptičici, beli pastirici, ki v vasi in okoli nje najde primerno okolje za preživetje. Njen življenjski značaj je bil verjetno povod, da so pastirji, ki naj bi pred stoletji prvi naselili te kraje, enako živahne ovce in koze imenovali Pliska.Preveri vreme!


Kako do tja?

PO POTI OVČKE PLISKE

Pliskina pot je kraška krožna učna pot speljana po planotastem svetu v osrčju Krasa, med Pliskovico in Kosoveljami. Izhodišče je v Pliskovici, v dolžini šestih kilometrov je pot, brez omembe vrednih vzponov in spustov, a neprimerna za voziček.

Ovco Plisko so izbrali za znak poti. Oznake so okrogle oblike s podobo ovčke na sredi. Našli jih boste na vseh razpotjih, vklesane v kamne suhih zidov ali skale ob poti. Ovčka nam s svojim položajem nakazuje ali moramo na razpotju zaviti levo ali desno. Kadar pa vidimo ovčko, ki stoji in gleda proti nam, pomeni, da se lahko ustavimo, počijemo in si ogledamo eno od zanimivosti ob poti.Ptice in ovce so dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote, le slabih 10 kilometrov od obale Jadranskega morja. Dobrih sto hišnih številk in nekaj čez 220 prebivalcev ima. Okoli vasi so prostrani vinogradi in ni skrivnost, da znajo iz grozda pridelati prvovrstno vino teran. Ovce in koze se vračajo na živopisane kraške travnike, tudi krave in konje še vidite. Kamen, ki ga Krasu ne manjka, znajo prav lepo klesati in obdelovati, kar boste  opazili takoj, ko boste zakorakali med kamnite kraške domačije. Prijetno je priti s kolesom, ali pa se sprehoditi po okolici, kjer so uredili lepo kraško učno pot.


vir: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1503027
vir: http://www.pliskovica.si/pliskovica.html
Comments