Gradiško jezero pri Lukovici - Osrednjeslovenska regija

objavljeno: 29. jan. 2012 09:55 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 29. jan. 2012 10:30 ]
Gradiško jezero - živi v njem še kakšen zmaj?

Zanimivosti v bližni:

 Čebelarski center Slovenije

Grad Brdo pri Lukovici

Grad TuštanjPopestritev izleta:
obisk ArboretumaZanimivo:
Jezero so zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki varuje avtocesto Ljubljana - Maribor pred hudournimi vodami.Za želodčke in igro:
okolica LjubljanePreveri vreme!


Kako do tja?
46°9′32″N 14°42′34″E

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica.

Okoli jezera je speljana urejena makadamska pot v dolžini 4200 m, ki pa je v prometnem smislu namenjena le za dovoz lastnikom okoliških gozdov. Promet z motornimi vozili je za ostale udeležence je prepovedan in zaprt z zapornicami. Tako je pot idealno sprehajališče.

Dostop do jezera je mogoč iz smeri Lukovice; odcep Lukovica, smer Gradišče pri Lukovici, sledimo tablam za Gradiško jezero.

Poleg sprehajalcev na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči, ljubitelji čolnarjenja pa zaenkrat niso zaželeni. Na jugozahodnem koncu jezera je drstišče rib. Njegove vodne površine pa so si že prisvojili tudi labodi in race. Pot okoli jezera je zelo primerna za prijeten sprehod v vseh letnih časih (tudi z vozički).


Gradiško jezero

Vir: Facebook,  Gradiško jezero

Obstajata dve legendi, ki pripovedujeta, da je na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče, nekoč že stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek.
Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil neki berač, ki je bil za to bogato nagrajen.

Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka iz gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v Radomljo na kraju kjer je bilo prej jezero pa so nastali pašniki.

Vir: Wikipedija
Comments