Dolina Radovne - TNP

objavljeno: 23. nov. 2011 13:42 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 23. nov. 2011 15:17 ]
Zgornja Radovna


Zanimivosti v bližni:

Blejski Vintgar


jezero Kreda

jezero Jasna

Triglavska muzejska zbirka v Mojstrani

ZelenciPopestritev izleta:
poletno kopanje v jezeru (Kreda)

sankanje, drsanje ali smučanje v Mojstrani pozimiSte vedeli:
Talni izvir Radovne je Jutrova skala.Za želodčke:
Gorenjska

46°25′52.3″N, 13°55′44.77″EDolina Radovne v celoti leži na območju Triglavskega narodnega parka (TNP). Ime ji daje očarljiva ledeniška alpska reka Radovna, približno 20 km dolga lepotica, ki izvira v Zgornji Radovni, do svojega izliva v Savo Dolinko pa opravi 250 m spust.

Reka Radovna (tudi Radolna, Radovina, Rothwein, Radovna-Sava in med domačini Rdečevinska reka) je alpska reka, ki teče po dolinah Zgornje in Spodnje Radovne v Triglavskem narodnem parku. Istoimenska dolina, po kateri teče Radovna, je osojna zaradi lege med planotama Pokljuko in Mežaklo, kar pripomore k še izrazitejšemu alpskemu podnebju.Reka na koncu teče skozi znamenito ozko alpsko sotesko Blejski vintgar. Na koncu soteske se Radovna spušča v slap Šum.

Dolina Radovne se prične v vasi Krnica. Skozi dolino se vije kolesarska pot, ki vam ponuja nekaj znamenitosti. Dolina je zelo primerna za poletno kolesarjenje (na povezavi si oglejte predstavitev različnih poti), kot tudi za sprehajanje z vozičkom. Dolina ni zelo obiskana in turistična, zato predhodno poskrbite za malico.

Kolesarska pot Radovna poteka po dolini Radovne, od Krnice pri Zgornjih Gorjah do muzejsko urejene Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni. Dolga je okoli 16 kilometrov, za celotno pot s postanki pri informacijskih točkah potrebujemo 2,5 do 3,5 ure. Večinoma poteka po makadamski cesti skozi dolino, edinemu večjemu vzponu pred koncem poti se lahko ognemo po lažji različici. Na poti je več kot 10 različnih informacijskih tabel, ki se nanašajo na dolino in njene posebnosti. Od ene do druge znamenitosti nas vodijo informacijski stebrički z jasnimi oznakami. Smer vrnitve si obiskovalec - kolesar lahko izbere sam.

Pešpot - naredimo pa lahko lep krožni sprehod, primeren tudi za manjše otroke (dobra ura hoje) začnemo pri Pocarjevi domačiji (Zg. Radovna 25), pot nadaljujemo mimo grbinastih travnikov, za travniki zavijemo na levo (po makadamski cesti Zg. Radovna 28-43) mimo pašnikov, kjer se poleti pogosto pasejo prijazni konji in nato mimo lepih odprtih travnikov s prečudovitim razgledom na gore, v gozdu pa na razpotju zavijemo levo, nato pa po neprometni glavni cesti nazaj do Pocarjeve domačije.


Zgornja Radovna

 Dostop v dolino: z avtomobilom po cesti iz Mojstrane - sledite oznakam Zgornja Radovna – 5 km ali z Bleda skozi Zgornje Gorje in po dolini Radovne – 20 km. Dostopna tudi pozimi.
Opomba: V teh dolinah lahko tudi navigacija (Garmin) odpove :-(

Znamenitosti vredne vašega postanka:
  • Grbinasti travniki se nahajajo po vsej dolini, vendar so ravno nasproti Kovinarske koče najbolj izraziti in dobro vidni. So velika geomorfološka posebnost, ki jo v Julijskih Alpah najdemo le v dolini Vrat, Krme in Kota. Nastali so kot posledica delovanja ledenika, vendar danes izginjajo zaradi mehanizirane košnje trave. Tako ostajajo le še tam, kjer že dolga leta košnja poteka zgolj ročno.
  • Pocarjeva domačija je etnografski muzej na prostem in je ena najstarejših domačij v TNP. 
  • Psnakova žaga in mlin se nahajata približno 300 metrov od talnega izvira reke Radovne, ki se nahaja pod Jutrovo skalo. Zanesljivih podatkov o tem, kdaj sta bila zgrajena, ni. Žaga in mlin sta delovala le občasno, spomladi, ko se je sneg talil in v času deževja. Obratovala sta do sedemdesetih let.
  • Poleg lepe pokrajine Triglavskega narodnega parka si ob poti lahko ogledate Napoleonov kamen, pri katerem se je njegova vojska v času Ilirskih provinc obrnila, ker je mislila, da je konec poti. 
  • Kreda je majhno umetno jezero v Dolini reke Radovne. Jezero je dobilo svoje ime po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Med kopanjem se je ustvarila vdolbina, ki se je počasi napolnila z vodo in nastalo je jezero. Izkopavanje se je končalo zaradi nedobičkonosnosti in naravovarstvenih skrbi (jezero je v Triglavskem narodnem parku), jezero pa je ostalo. Jezero ima zaradi krede značilno belo-zeleno barve. Trenutno je območje jezera v zasebni lasti, mnogi obiskovalci doline se v poletnih mesecih v njem kopajo.
  • Ogledate si lahko tudi Gogalovo lipo, ki naj bi bila stara od 380-450 let.
Jezero KredaNapoleonov kamen
O ta "debevmu kamno"


O ta "debevmu kamno" govori pripoved. Kamen naj bi se prikotalil s pobočja Mežakle, sprožila pa ga je velika kača, ki je izginila v Radovni, kamen pa je ostal. Pripoved si lahko preberemo pred kamnom, kjer je v celoti zapisana.
Comments