Šmartinsko jezero - Savinjska regija

objavljeno: 21. nov. 2010 03:15 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 21. nov. 2010 10:08 ]
Šmartinsko jezero pri Celju


Zanimivosti v bližini:
Stari grad Celje
staro mestno jedro - Celje
Jama PekelIgra:

Pri nas domaPopestritev izleta:
v letnem času izlet z ladjicoSte vedeli:
Nekaj časa so na Šmartinskem jezeru organizirali tudi skoke v vodo s smučmi, saj sta na južnem delu proti Celju od leta 1997 nameščeni dve majhni skakalni napravi za ta namen, edini v državi. Tu lahko poleti vadijo akrobatski smučarji in deskarji.Za želodčke:
štajerska ... 
GPS Northing (N) : 46,2763
GPS Easting (E) : 15,26

Šmartínsko jezero je s površino 1,07 km² med največjimi umetnimi jezeri (zadrževalniki) v Sloveniji. Leži severno od Celja (do Celja vodi urejena peš pot  - 20 minut hoje)  na poti proti Vojniku in je nastalo z zajezitvijo potoka Koprivnice, ki se pred celjskim naseljem Otok zlije v Savinjo.

Koprivnica izvira v severozahodni smeri proti Dobrni in se spoji z jezerom v naselju Loče, kakor se tudi imenuje 16 m visoka nasuta zemeljska pregrada, zgrajena leta 1970. Z zajezitvijo so rešili stalno nevarnost poplavljanja reke Savinje za mesto Celje, poleg tega pa bi radi rešili tudi naraščajoče probleme oskrbe z vodo.

Obala je zelo razgibana, z mogimi jezerskimi zalivi meri malo manj kot 10 km. Jezero nudi številne možnosti za sprostitev in oddih.  Urejene so tematske poti okoli jezera. S premostitvijo jezera zajema ureditev pešpoti na območju Šmartinskega jezera v skupni dolžini 3.242 m. Sprehodi v okolici  so le deloma primerni za vozičke, saj je na poti kar nekaj stopnic. Sicer pa je pot lepo obnovljena in zelo razgibana.  V poletnem času vas po jezeru popelje turistična ladja Jezerska kraljica, pozimi se pogumni ob zadostni zamrznitvi drsajo. Možna je izposoja čolnov ali najem prostorov za piknik, gostinska ponudba je mogoča na dveh lokacijah in sicer pri pregradi – Jezerska kraljica in na drugi strani v Ločah pri čolnarni Muzelj, kjer je tudi manjše otroško igrišče. 


Šmartinsko jezero - pot okoli jezeraŠmartinsko jezero - pot okoli jezera

O ZAKLADU V STAREM GRADU

Legenda

Pred več kot sto leti je živel v neki koči pod gradom ubog, a pogumen dninar. Ko se je nekoč vračal okoli polnoči domov, je blizu grajskih vrat opazil nekoga z vozom. Stopi bliže in - kaj vidi: pred njim stoji čuden mož, visoke rasti in širokih ramen, na glavi pa je nosil visok klobuk s širokimi krajci. "Kaj pa voziš in kam?" ga vpraša dninar, "povej drugače ti pomorem doli po bregu, da boš vedel, s kom imaš opraviti!" Odgovora ni dobil. Dninar zgrabi voznika za roko. Toda kakšna roka je bila to. Narejena je bila iz jirhovine in natlačena s slamo. Ti ubogi dninar! Hitro spusti roko in steče po nekega moža, ki je spal v bližnji koči, da bi ga povedel s seboj. Toda komaj je dninar odšel, poči voznik z bičem tako močno, kakor bi zagrmelo. Ko pa se je dninar vrnil z možem, voznika ni iblo nikjer. Vse naokrog sta preiskala, pa ga nista našla. In kaj je vozil? Nič drugega kot denar Celjskih grofov. In legenda pravi: ko bi ga bil dninar le držal za roko, da bi ura odbila polnoči, bi ves denar bil njegov. Tako pa je bilo vse prepozno.
Comments