Macelj - Savinjska regija

objavljeno: 9. apr. 2010 13:50 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 21. jul. 2010 11:49 ]

Macelj - na hrbtu orjaškega okamnelega zmajaZanimivosti v bližini:

Muzej na prostem - Rogatec
Grad Strmol
Izvir Sotle
Kartuzija Žiče
Olimje   s čokoladnicoPopestritev izleta:

Kopanje
Dežela čarovnicIgra:

Velikani v gozduSte vedeli:

Na zmajevem rogu so ljudje zgradili obrambni tabor, iz katerega je nastal grad Rogatec in pod njim naselje z istim imenom. Danes je le še malo vidna razvalina tega gradu.Za želodčke:
Jelenov Greben
Pri AhacuGPS koordinate izhodišča:
46°16'24.24"
15°47'23.03"

Macelj ima valovit greben in  je visok 718 m. Urejena je zanimiva Gozdna učna pot k debeli bukvi, ki poteka na območju gozdnatega Maclja. Glavna značilnost je debela bukev, ki ima obseg 470 cm, v višino pa 35 m. Ob poti je 12 postojank, ob katerih obiskovalci spoznavajo zanimivosti kraja, opazujejo rastline in živali, posebej mravljišče, občudujejo debelo bukev in uživajo v čisti naravi. Zadnji del poti (od postojanke 11 do parkirišča) je po glavni cesti, zato priporočamo izredno previdnost!

Izlet je primeren za večje otroke, ki zmorejo hoditi vsaj dve uri, v nasprotnem vzemite nahrbtnik za otroka. Pot je lepo uhojena, se rahlo dviguje in označena z oznakami na drevesih - rumene gobice. V poletnem času vas bodo ob poti razveselile borovnice, jeseni pa kostanji.

V kolikor pa se želite izogniti cesti, pa priporočamo izlet do postojanke 6, ogled debele bukve in povratek po isti poti nazaj.
  • Dolžina: 3'5 km dolga krožna pot
  • Višinska razlika: 150 m
  • Število vsebinskih točk: 12 poučnih tabel o življenju gozda, potoka, veliko mravljišč
  • Začetek poti: Osnovna šola Žetale, opisna tabla poti nasproti parkirišča pri novi osnovni šoli 
  • Čas celotne poti: 2 uri.


Gozdna pot in oznake na drevesih - rumene gobice.


Mostiček čez Rogatnico pri drugi kontrolni točki KT2

Na valovitem grebenu Maclja zlahka prepoznamo orjaškega ležečega zmaja.


"Ko je Panonsko morje začelo upadati in izginjati, je iz močvirja prilezla ogromna pošast - pravi zmaj. Vse živo je poskušalo pobegniti pred njo, a vsem ni uspelo.
Pod Donačko goro ali Rogaško Slatino je živel silak z imenom Ajd, ki pa se zmaja ni ustrašil. Pripravil je orjaško kopje in ga z vso silo zagnal v zmajevo srce. Pošast je vztrepetala, se nekoliko zgrbančila in za vedno obmirovala. Njen okamneli trup, ki mu pravimo Macelj, je prekril gozd."


Povzeto po: Farice; A. Gričnik

Comments