Logarska dolina - Savinjska regija

objavljeno: 16. jun. 2010 10:50 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 16. jun. 2010 11:52 ]
Logarska dolina - dom Lintverja

Zanimivosti v bližini:

Robanov kot
Snežna jama
Mozirski gajPopestritev izleta:
pravljični gozd v Logarski doliniIgra:
Povejmo si pravljicoSte vedeli:
Čeprav pri Logarski dolini ne gre ravno za ozko dolino, saj je njena najmanjša širina približno 500 m, je pojav temperaturne inverzije zaradi vpliva severnega anticiklona zelo pogost.Za želodčke:
Na razpotju


GPS Northing (N) : 46,3954 
GPS Easting (E) : 14,6307
Logarska dolina v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp je ena najlepših ledeniških dolin v Evropi in od leta  1987 je razglašena za krajinski park.
Dolina, ki se deli na 3 dele, je dolga 7 km, široka pa v povprečju 250 m. Spodnji del se imenuje Log, srednji Plest, zgornji pa Kot. Log in Plest predstavljata travnate zelenice, Kot pa je deloma poraščen z gozdom.

Za pot od Logarjeve lipe do slapu Rinka bomo potrebovaji 1,5h. Po spodnjem in srednjem delu je veliko sprehajalnih poti (deloma tudi po cesti), ki so primerne za sprehod z vozičkom. V zgornjem delu doline -  do slapu Rinka pa je bolj primeren za večje otroke. S primernim nahrbtnikom in dobro kondicijo pa se lahko odpravite tudi na številne planinske poti.
  • Naravni spomenik - Izvir Črne je drugi izvir Savinje. Voda privre na dan v obliki močnih izvirov izpod skal temnosivega apnenca.
  • Logarjeva lipa na začetku doline ima obseg 485 cm in višino 25 m
  • Plesnikov brest ima obsegom 370 cm in višino 25 metrov
  • Naravni spomenik Slap Rinka pada v ozkem pramenu pada čez ledeniški prag 90 m globoko
Slika: Zimska panorama
Logarske dolineSlika: Slap Rinka v zimski preobleki


Slika: Izvir Črne pozimi

Lintver - zmaj v jezeru

Petelin, ki dočaka sedmo leto, znese jajce, veliko kakor droben oreh. Če to jajce pade v vodo ali lužo ali kakršnokoli mokroto, se iz jajca izvali lintver (zmaj). Dobra gospodinja mora znati preprečiti takšno nesrečo, tako da poskrbi, da noben petelin ne učaka sedmega leta.

Ob vhodu v Matkov kot in Logarsko dolino je bilo nekdaj jezero. Zato se ta kraj in potok še danes imenujeta Jezera. ...  V jezeru je živel lintver, ki so se ga ribiči silno bali. Njegovo gibanje v jezeru je pomenilo zanje nevarnost, da jim prevrne čoln. Če je priplaval na površje in udaril z repom, je nastal vihar, da je podiralo drevje. Če je šel na suho, je bežalo vse, drevje pa se je upogibalo za njim in ga hotelo pobiti s svojimi vrhovi. Ubiti ga ni moglo. To bi lahko storil le macesen s sedmimi vrhovi. Ob jezeru so se pogosto pasle Žibovče krave. Če so se približale jezeru, je lintver pognal valove na breg, da je najbližjo pljusnilo v jezero in zmaj jo je požrl.
Lintver je začel kljuvati steno, ki je povezovala Klemenčo peč in Orlovec in tako
zadrževala jezero. Ko je steno prekljuval, se je jezero zlilo po soteski in nastala je
taka povodenj, da je voda segala do cerkvenega praga v vasi. Tu je pustila zibelko z otrokom. Ob razlivu jezera je macesen s sedmimi vrhovi ubil zmaja, njegove kosti so pozneje našli na Logarskih njivah.

Comments