Ljubljansko barje - Mali plac - Osrednjeslovenska regija

objavljeno: 12. mar. 2010 10:41 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 9. jun. 2010 04:21 ]
Mali Plac - Ostrorogi Jelen dobi Jezerno Rožo


Zanimivosti v bližini:
gozdna učna pot Draga
Koščeva učna pot
Izvir Ljubljanice - Močilnik in RetovjePopestritev izleta:
Z ladjico po Ljubljanici
ZOO - LjubljanaIgra:
Kdo se oglaša?
Velikani v gozduSte vedeli:
Leta 2002 so na Ljubljanskem barju našli leseno kolo, ki velja za najstarejše na svetu (5200 let). Kolo hrani Mestni muzej Ljubljana.Za želodčke:
Pizzerija Pr'Pavlet

GPS koordinate:
N45 59.192
E14 24.072


GPS koordinate parkirišča Kostanjevica-Mali Plac:
N45 59.444 
E14 21.285


Ljubljansko barje so ljudje včasih imenovali Mah, s čimer so označevali obsežno šotno barje, ki je ostalo za nekdanjim jezerom. Arheološke najdbe pričajo, da je človek poselil barje že v kameni dobi. Bivali so v naselbinah na kolih ti. koliščih postavljenih na jezerskem bregu. Barje z značilnim rastlinstvom in živalstvom je že zdavnaj izumrlo, zaradi načrtnega izsuševanja v 18.stoletju in tudi zaradi rezanja šote, ki so jo uporabljali za kurjenje in vrtnarstvo.

Celotno barje nudi veliko možnosti za sprehode. Edini živi ostanek pravega šotnega barja je Mali plac s tipičnimi močvirskimi rastlinami in živalstvom ter je zaščiten kot naravni spomenik. Maja je najlepše, ko zacvetijo vodne perunike.

Izhodišče je vas Bevke (Kostanjevica). Pot nas vodi po kolovozu in nato skozi gozd, ki obdaja malo jezero - Mali plac - kot edini ostanek pravega barja. Sprehod je možen tudi z dobrimi  vozički, sprehod traja približno 1 uro.

 
    

                                                       Slika: Vodna perunika
(Iris pseudacorus                                                     
                      
                                                                               
                                                                                          

Slika: gozdna pot Mali Plac
 
        

Kako je Ostrorogi Jelen dobil Jezerno Rožo. "Med mostiščarji je nekoč živel Ostrorogi Jelen. Bil je sin Brkatega Soma in Skalne zvezde. Že pred rojstvom je bil opeharjen za poglavarstvo, ki je bilo po krivici namenjeno starejšemu, a bolj strahopetnemu in mehkužnemu bratu Neokretemu Karpu. Ostrorogi Jelen je bil zelo močan, samostojen in ponosen mladenič. Sam je hodil po poteh, označeval lastna lovišča in se še zelo mlad izkazal z drznimi ulovi. Zgodilo se je, da sta oba brata želela za prvo ženo isto dekle - Jezerno Rožo, prelepo hči poglavarja sosednjega plemena. Ko jo je Neokretni Karp poskušal zahrbtno ugrabiti, ga je zasačil Ostrorogi Jelen. Ko je Jelen pridobil dovolj moči in si postavil lastno kolišče, je vzel Jezerno Rožo za prvo ženo. Sprta brata pa sta se po mnogih letih pobotala. Dan pred smrtjo ju je poklical njun oče - Brkati Som in obljubiti sta mu morala, da se nikoli več ne bosta sprla, sicer bi na njiju in na njun rod padlo prekletstvo. Po spravi med bratoma je življenje na mostišču zacvetelo. Rod Ostrorogega Jelena in Jezerne rože pa je preraslo v najmočnejše pleme na Velikem jezeru."
(Povzeto:  Janez Jelen; Bobri)
Comments