Ljubljana - Osrednjeslovenska regija

objavljeno: 22. mar. 2010 14:21 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 15. apr. 2011 11:13 ]

Spoznajmo mostove v Ljubljani - lovimo zmajaZanimivosti v bližni:
Ljubljanski grad
Virtualni muzej na graduPopestritev izleta:
Izlet z ladjico
ogled lutkovne predstaveIgra:
Ponovi za mano!Ste vedeli:
Najbolj znana legenda o zmajih je legenda o grškem junaku Jazonu, ki naj bi ustanovil mesto Ljubljano. Jazon naj bi ubil pošast, ki je dobila lik v Ljubljanskem zmaju.Za želodčke:
Jurman
Polna Skleda

Botanični vrt in Mormontova lipa v Ljubljani kot izhodišče izleta.
Od Botaničnega vrta se lahko sprehodimo ob Ljubljanici na drugi konec centra mimo različnih mostov. Nasproti botaničnega vrta gremo preko Ižanske ceste do novega mostu na Špici Ljubljanice. Sprehodimo se mimo otroškega igrišča, ob Ljubljanici do Prulskega mostu v rdeči opeki. Prečkamo prulski most in se nato sprehajamo ob levem bregu Ljubljanice Trnovski pristan (plaža), kjer je primeren prostor za pravljico o Zmaju Direndaju. Pot nadaljujemo po Krakovskemu nasipu do Šentjakobskega mostu, nato po ulici Breg mimo Sezama in Šuštarskega mostu (čevljarski most). Nato nadaljujemo po Hribarjevem nabrežju mimo lesene brvi do Tromostovja. Prečkamo Tromostovje po Adamič Lundrovem nabrežju čez tržico, mimo novo zgrajenega Mesarskega mostu do Zmajskega mostu (simbol Ljubljane). Sprehod lahko nadaljujemo po Poljanskem nasipu do Šempeterskega mostu. Od Zmajskega mostu nas vodi pot po novo urejenem Poljanskem nasipu do novega Žitnega mostu, ki povezuje Poljanski nasip in Petkovškovo nabrežje.

Izlet je primeren za vse - tudi z vozički.

Slika: Zmaj na zmajskem mostu

Poiščite vse zmaje na zmajskem mostu!

Išemo zmaja direndaja,
ki županu nagaja, ki nič ne dela in le je,
kdor ga vidi, naj brž pove.
Za nagrado dobi zaboj čokolade!


Zanimiva povezava: lonelyplanet


Slika: Knjiga Zmaj Direndaj

"Zmaj Direndaj se je ves čas potepal po mestu in lizal lizike, ki so mu jih prinesli tujci. Ko pa je v Zmajsko mesto prišel nov župan, noben zmaj ni smel biti brez dela. Tako je Zmaj Direndaj dobil službo stražarja na mostu. Ker pa mu je bilo na mostu strašno dolgčas, se je nekega dne odločil, da preprosto ne bo šel v službo in se bo rajši odpravil na potep po mestu. Župan je bil jezen, ker Zmaja Direndaja ni bilo na delovnem mestu, zato je poklical glavnega stražnika Žalostnega Bernija, da ga poišče. Žalostni Berni je našel Zmaja Direndaja, ki se je naslanjal na most in jedel veliko rdečo lubenico ... "

Vir:
Kajetan Kovič: Zmaj Direndaj (1991).
Comments