Zg. dolina reke Kolpe in Mirtoviški potok - Jugovzhodna Slovenija

objavljeno: 15. mar. 2010 02:13 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 12. maj 2010 14:32 ]

Mirtoviški potok - V deželi Petra KlepcaZanimivosti v bližini:
Oreh v Kočevski RekiPopestritev izleta:
Bosljiva Loka; kopališče, piknik prostor, rafti
Vodeni ogledi in organizirane igre v deželi Petra KlepcaIgra:
Tek čez ovire v gozduSte vedeli:
Tu so topli vplivi z morja, saj je morje oddaljeno le slabih 25 km zračne črte.Uporabno:

> še drugi izleti

> vremenska napoved

> zemljevid

Mirtoviški potok izvira na idiličnem kraju sredi hribovitega gozda. Zanimiv kraški izvir v jami Obrh obdajajo skale, prevlečene z mahom. Mirtoviški potok ima zanimiv pritok, ki mu domačini pravijo Modri poh. V dolini Mirtoviškega potoka je polno brzic vse do slikovitega izvira, kjer je mogočna soteska z jamo. V pritoku Modrem pohu živijo raki. Potok je v srednjem toku poln otokov, sipin in prodišč in tolmunov. Izjemen naravovarstveni pomen pa daje potoku kraški izvir. V potoku še živijo potočni raki, kar dokazuje, da je voda izjemno čista. Vidimo lahko celo vidro. V gozdu pa je le nekaj večjih zveri, tu je domovanje medveda, zato si otroci lahko dajo duška in so malo bolj glasni, skupaj pa lahko zapojemo tudi kako pesmico.


Izlet se prične pred vasjo Mirtoviči, takoj po vstopu v občino Osilnica, Ob desnem bregu potoka je lepo urejena in označena pot, ki se vije preko mostičkov. Dolžina poti v eno smer je 40 min.


Ob vstopu v občino Osilnica iz smeri Kočevja nas pozdravi kip Petra Klepca. Zgornjo dolino Kolpe domačini namreč imenujejo kar dežela Petra Klepca. Tu je vsekakor primeren čas za zgodbo o Petru Klepcu.Zgodba o Petru Klepcu
"Peter Klepec je bil doma v Čabru. Ker je bil šibkega in slabotnega telesa, so mu poredni tovariši pogosto nagajali. Zaradi tega mu je bilo težko in želel je, da bi bil močnejši od njih, tako močan, da bi bil vsakemu kos. Ko je nekeda dne pasel ovce, je povdignil oči in  ...."
Comments