Oreh v Kočevski Reki - Jugovzhodna Slovenija

objavljeno: 16. mar. 2010 12:01 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 29. maj 2010 15:02 ]

Najdebelejši mogočnež - Oreh v vasi Kočevska Reka
Zanimivosti v bližini:
Jezero na Mokrem potoku
Razvaline gradu Fridrihštajn znan po Frideriku in Veroniki Deseniški (opis poti)
Zg. dolina reke Kolpe in Mirtoviški potokPopestritev izleta:

Ranč konjevIgra:
Skakanje po gozdni poti 2Ste vedeli:
Iz zeliščarstva: zaradi podobnosti orehovih plodov s človeško glavo je navadni oreh veljal za pomoč pri različnih težavah z glavo. Tako je zunanji zeleni ovoj predstavljal kožo na glavi, trda lupina lobanjo, medtem ko je notranje jedrce predstavljalo človeške možgane.Za želodčke:
Ekološka kmetija Keneža

Orehov so bili otroci vesno veseli in nekoč so verjeli, da v hišo prinašajo blaginjo. Oreh je simbol mogočnosti in ta je vsekakot poosebljena mogočnost. Oreh raste sredi naselja med cesto po kateri se pripeljete v vas in novo cerkvijo. Drevo je najdebelejši znani oreh v Sloveniji.

Obseg oreha meri 434 cm, visok pa je 15 m. Med večje evropske orehe spada oreh v Gayhurstu v Angliji z obsegom 610 cm in višino 24 m.
 

Pod njim je kamnita miza z letnico 1696, primeren kotiček za branje pravljic.

O orehovi vejici: "Nekoč je živel bogat trgovec. Za velike kupčije je moral potovati v tuje dežele. Ko se je poslavljal, reče svojim trem hčerkam : "Ljube hčerke, rad bi vas razveselil, ko se bom vrnil; povejte mi torej, česa si želite, da vam prinesem?" Najstarejša pravi: "Dragi oče, meni prinesite lepo bisernico !" Druga reče: "Želim si prstan z leskečim demantom." Najmlajša pa objame očeta in mu pošepeče na uho: "Meni pa krasno zeleno orehovo ve-jico, dobri atej!" "Prav, drage moje hčerice !" odgovori trgovec, "dobro si bodem zapomnil, zdaj pa z Bogom !" in odide.
... "
Comments