Kamniška bistrica - Osrednjeslovenska regija

objavljeno: 20. feb. 2011 11:41 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 21. feb. 2011 01:02 ]
Kamniška bistrica in soteska Predaselj

Zanimivosti v bližni:

Velika Planina

Slap Orglice

Kamnik

Mali GradPopestritev izleta:
obisk ArboretumaSte vedeli:
Slap Orglice velja za enega izmed najlepših slapov v dolini Kamniške Bistrice. Ime naj bi dobil po orlih, ki imajo v dolini Kamniške Bele svoja gnezda. Po pripovedovanju drugih, pa naj bi  v času velike vode slap šumel, kot bi nekdo igral orglice.Za želodčke in igro:
okolica LjubljaneZgornji tok Kamniške Bistrice predstavlja enega izmed najbolj čistih v Sloveniji. Kamniška Bistrica je reka s tipičnim kraškim izvorom. Voda priteče na dan izpod skal, poraslih z mahom, nato pa se za kratek čas ustavi v umetnem jezeru pri Domu v Kamniški Bistrici. Ob jezeru je tudi planinska koča-Dom v Kamniški Bistrici.

Slap Orglice (Orličje) je ime eden izmed najlepših slapov v dolini Kamniške Bistrice. Ime naj bi slap dobil po orlih, ki imajo v dolini Kamniške Bele svoja gnezda. Po pripovedovnju drugih, pa naj bi  v času velike vode slap šumel kot bi nekdo igral orglice. Slap je visok okrog 30 m, dostop do njega pa je iz Predbele, kjer je izhodišče za Ojstrico.  

Soteska Predaselj: Od spodnje postaje žičnice na Veliko planino, kjer je veliko parkirišče, se moramo spustiti po glavni cesti do prvega križišča z gozdno cesto. Po tej se spustimo do mosta, kjer nas preseneti globoka struga Kamniške Bistrice. Takoj za mostom, na desni, vodi k strugi skoraj neopazna pot. To je začetek našega sprehoda. Od tu hodimo po dobro uhojeni in markirani poti na desnem bregu rečice. Gozdna pot je neprimerna za vozičke. Za manjše otroke je primernejši nahrbtnik. Za družine z vozički pa priporočamo sprehod ob Mlinščici (izhodišče Radomlje pri mostu čez Mlinščico).


Kamniška bistrica

Kamniška bistrica

Izvir Kamniške Bistrice: Najboljše izhodišče za ogled številnih zanimivosti ob koncu doline Kamniške Bistrice je parkirišče pod domom v Kamniški Bistrici, kjer se konča asfaltirani del ceste v tej dolini, na katero zavijemo v Stahovice levo s ceste iz Kamnika za Gornji Grad. Prva zanimivost je izvir Kamniške Bistrice, ki je od parkirišča oddaljen komajda kakšno minuto. Ob umetnem jezeru na nasprotni strani ceste, kot je parkirišče, nas levo ob njem usmeri kažipot, a tudi brez njega nam iskanje tega vodnatega izvira ne bi smelo povzročati težav.


Comments