Jama Vilenica - Obalno Kraška regija

objavljeno: 23. mar. 2010 02:01 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 7. jun. 2010 01:01 ]

Vilenica - v vilinskem podzemljuZanimivosti v bližini:

Park Škocjanske jame
Lipiške učne poti
Botanični vrt v SežaniPopestritev izleta:
Ogled kobilarne LipicaIgra:
KolažSte vedeli:
Jama je nekoč močno burila domišljijo obiskovalcev in domačini so verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Tako je Vilenica dobila svoje ime.


Nekoč so ljudje mislili, da v jami Vilenica živijo dobre vile, ker so se iz nje dvigovale bele meglice. Jama je že od leta 1770 odprta za javnost z urejeno turistično potjo in s tem je postala najstarejša turistična jama v Evropi, morda celo na svetu. Dolgo je bila najlepša in največja jama Krasa. Po letu 1818 in novih odkritij v Postojnski jami, pa so nanjo malo pozabili. Danes pa letno poteka v jami mednarodni literatni festival Vilenica.

Voden ogled jame traja 1 uro.

Ogledi
ob nedeljah in praznikih
.
od 1.aprila do 31.oktobra ob (10:00), 15:00 in 17:00
od 1.novembra do 31.marca samo za organizirane skupine po prehodnem dogovoru


Pred vhodom v jamo pa nas pozdravijo zanimive kamnite skulpture. Sicer pa je veliko izletov primernih v okolici jame.

                                            Slika: Jama Vilenica

"Nekoč, dolgo, dolgo je že tega, je ena punčka pasla živino. Rada je posedala v senci in dostikrat jo je zmamil spanec; ni čudno, saj je cele noči prečula ob majhnem bratcu. Včasih pa ji je živina ušla s pačnika. Nekega dne je spet zaspala. Ko se je zbudila, živine ni bilo nikjer. Hodila je in hodila, vendar je ni našla.
Naekrat pred sabo zagleda jamo. Nekaj jo je kar samo vleklo naprej. Je videla daleč, daleč pred sabo eno luč, slašala je prečudno lepo muziko, kakor da bi kdo igral na violino. Stopila je naprej. Kmalu je pred sabo zagledala mladenke oblečene v same čipke in so plesale v krogu. Punčka je obstala kot vkopana. Najlepša od vil je stopila k njej in rekla: "Zaželi si tri reči in vse tri želje se ti bodo izpolnile." Punčka misli in reče: "Samo to mi povejte, kdo ste in od kod ste?" Mladenke ji povedo, da so vile rojenice, ki napovejo novorojenscem življenje."


Vir: ljudska
Comments