Isola della Cona - Italija

objavljeno: 16. okt. 2010 10:25 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 16. nov. 2010 10:10 ]
Izliv Soče in nacionalni park Isola della Cona


Zanimivosti v bližini:
Lipica
Jama VilenicaPopestritev izleta:

ogled kobilarne LipicaIgra:

Kaj se oglašaSte vedeli:
Izliv reke Soče (italijansko Foce dell'Isonzo) v Italiji je zamočvirjen in obdan z lagunami. Do danes so v parku opazili več kot 300 vrst ptic.Preverite vremensko napoved
Kako do tjaSoča (italijansko Isonzo) je 137 km dolga reka v zahodni Sloveniji (95 km) in severni Italiji (42 km). Alpska reka izvira 1100 m visoko v Julijskih Alpah v Trenti. Kraški izvir je priljubljena turistična točka. V Jadransko morje (Tržaški zaliv) se pa izlije v Italiji blizu Tržiča (italijansko Manfalcon). Za razliko od bistrega kraškega izvira je izliv v Jadransko morje zamočvirjen, obdan z lagunami ter naravni rezervat za številne ptice

Isola della Cona je srce rezervata izliva reke Soče, ki zajema 2400 ha in vključuje vsaj 15 km toka reke Soče. Znotraj parka je organizirana krožna pot s postojankami - opazovalnicami, kjer si lahko predvsem v spomladanskem in jesenskem času ogledamo in uživamo v čudoviti naravi.
Postojanke (Marinetta, Biancospino in Cioss) so pravzaprav ptičje opazovalnice (nekatere so urejene v muzej račk , v nekaterih si lahko ogledamo celo podvodni močvirnati svet). Pot je krožna, lahka, zahteva 1 uro hoje s postanki v opazovalnicah in primerna tudi za mlajše otroke. V času po padavinah priporočamo nepremočljive škornje. V kolikor imate športni voziček in vam par stopnic ne dela preglavic, je pot primerna tudi za voziček. Ob glavni stavbi so tudi igrala in gostišče.Park je vsekakor raj za fotografe in ljubitelje ptic. Vzemite daljnogled.

Iz Tržiča (Manfalcon) sledimo odcepom za Foce dell 'Isonzo. Z avtom se pripeljemo vse do glavne stavbe ob naravnem rezervatu Riserva Naturale della Foce dell'Isonzo (slovensko izliv Soče).


galerija fotografij

Pogled z opazovalnice

Pot okoli jezera

Drava, Sava, Soča

vir: slo. ljudska pravljica

Tri reke, sestre, se odločijo za tekmovanje, da bi ugotovile, katera pride prej do morja. Ko so zvečer legle k počitku, se reka Drava odloči, da se bo odpravila proti morju in tako povečala možnosti za zmago.

Zjutraj se je prebudila reka Sava in ugotovila, da je starejša sestra že odrinila na pot. Sklenila je, da mlajše sestre Soče ne bo budila in si bo tako pridobila prednost. Zato hitro odbrzeli proti morju.

Ko se je Soča zbudila in opazila, da sta jo starejši sestri prevarali, je v besu zbrala vse svoje vode in valovje in po najkrajši možni poti mahnila proti morju. Drla je skozi soteske in skale. Tako je reka Soča prva prispela do morja.

Comments