Divje jezero - Goriška regija

objavljeno: 2. avg. 2010 07:18 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 4. avg. 2010 07:32 ]
Učna pot Divje jezero in Rake - domovanje zelenega povodnega moža

Zanimivosti v bližini:

Rudnik živega srebra v Idriji
Dežela čipke
Idrijske klavžePopestritev izleta:

Kopanje
Piknik in kopanjeIgra:

Igra s prstkiSte vedeli:

Divje jezero je kraški izvir. Voda priteka iz strmo spuščajočega se rova, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 m.
Iz jezera teče reka Jezernica , ki se izliva v Idrijco in je s 55 m najkrajša tekoča reka v Sloveniji.GPS koordinate Divjega jezera
45,98267°N
14,02789°E


Naša pot se začne pri Divjem jezeru, skrivnostno kraško jezero in izvir, ki kar vabi k pripovedovanju mističnih zgodb o povodnem možu. Jezero je od leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. V Divje jezero priteka voda iz potopljenega podzemeljskega rova, ki sega do neraziskanih globin.

Divje jezero

Po ogledu Divjega jezera nadaljujemo pot  po Naravoslovno učna pot Rake in Divje jerezo. Pot se začne od parkirišča naprej 100 metrov s  prečkanjem brvi čez Idrijco. Na desno vodi pot do Idrije, na levo do Idrijske bele. Pot je lepo urejeno sprehajališče, ki vodi skozi gozd in je primerna za vroče poletne dni. Od Divjega jezera do Idrije hodimo 30 - 45 min. Pri prihodu v Idrijo pa bodo mali nadobudneži nagrajeni z novim in lepo urejenim otroškim igriščem.

Pot je zelo primerne tudi za vozičke, a v tem primeru predlagamo začetek poti v Idriji (nad Kamštjo, nad katerim se dviga izvozni stolp Jožefovega jaška) in se tako izognete prehodu čez brv.


Sprehajalna pot

Idrijca

Otroško igrišče v Idriji
POVODNI MOŽ

Slovenska ljudska pravljica

Živel je deček, ki se je rad kopal. Tudi ko je nekega dne zaradi naliva voda narasla, ni strpel doma. Šel je k vodi, čeravno sta mu oče in mati branila.
Ko je prišel do vode, se je slekel in skočil vanjo. Toda voda je bila prevelika. Odnesla ga je. Deček je grabil z rokami, mahal in krilil na vse strani, kričal je in jokal na ves glas, da ga je slišal sam povodni mož na dnu vode. In dobro, da ga je slišal, saj je dečku silila voda že v nos in usta.Ilustriral Maksim Gaspari
Zlata čebelica 2, Mladinska knjiga, Ljubljana 2007

Comments