Debeli rtič - Obalnokraška regija

objavljeno: 9. apr. 2011 09:33 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 9. apr. 2011 12:46 ]
Debeli rtič - vinogradi, oljke in morje

Zanimivosti v bližni:

Pokopališče školjk

Isola della Cona - Italija

Sečoveljske soline

Muzej podvodnih dejavnosti (Piran)

Pomorski muzej (Piran)

Koper

IzolaPopestritev izleta:

zaplavajte v morju, če seveda ni dovolj toplo pa v bazenu (hotel Arija)Ste vedeli:

Pred več kot petnajstimi leti je Luka Koper med poglabljanjem morja ob drugem pomolu prečrpala mulj z morskega dna v predel pred opuščeno ankaransko bolnišnico. Dež je z usedlega mulja kmalu spral blato in zasvetila so se apnenčasta ogrodja davno preminulih mehkužcev - ti. pokopališče školjk in polžev.Igra na izletu:

vzemite krede s seboj na izlet in poslikajte kakšen kamen na plaži (najde se veliko ploskih kamnov)Za želodčke:

villa Andor

Primorska
Debeli rtič je rt na skrajnem severnem koncu slovenske obale ob italijanski meji. Na njem ni nastalo nobeno večje naselje, ampak le posamezne hiše, mladinsko zdravilišče Debeli rtič in nekaj počitniških hišic in zato tudi ni bil podvržen večjemu onesnaževanju. Tako se je ob njegovi obali in tudi na njem ohranila neokrnjena narava in izjemna pestrost, kot le še na redkih območjih kratke slovenske obale. Zaradi tega sta danes obala in park na Debelem rtiču tudi zavarovana. Na njem velja tudi poseben režim, saj je prepovedan vsak poseg, ki bi poškodoval ali uničil naravno dediščino.  Veliko vlogo pri ohranjanju narave in vzdrževanju zaščitenega parka in naravnega spomenika ima tudi Mladinsko zdravilišče Debeli rtič.

Oljke nad debelim rtičem

Sprehod lahko naredimo okoli vinogradov nad Debelim rtičem - lahek vzpon vodi do vrha griča, kjer se pri nasadu oljk in klopcah naužijemo prečudovitega razgleda na vinograde in morje. Na klopci med vinogradi je prijeten prostor za slov. ljudsko pravljico o živalih, ki so delale v  vinogradu (Od kdaj ima zajček kratek rep).
Nato pa na osvežitev do obale - parka Debelega rtiča. Celoten sprehod večinoma ni primeren za vozičke (zgolj v parku Debelega rtiča). Znotraj parka najdemo tudi nekaj igral in plezalno steno ter v času sezone zabavni veveričji kotiček za otroke.

Vinogradi nad Debelim rtičem

Kot zanimiv izlet v bližini pa je tudi sipina z 234 vrstami mehkužcev. V Sloveniji imamo edinstveno pokopališče školjk in polžev, ki je posebna zanimivost območja med Ankaranom in Luko Koper. Tega izjemno zanimivega koščka kopnega ni enostavno najti, ker je lokacija dokaj skrita. Z avtoceste zavijte proti Ankaranu in se vozite do levega odcepa za zaliv sv. Katarina, ki se nahaja nekaj sto metrov za vojašnico, nasproti avtopralnice.


Od kdaj ima zajček kratek rep

Volk je na delo v vinograd povabil lisico in zajčka. Za oba pomagača jepripravil sladko kosilo, zvrhan lonec meda.

Ko so vsi trije pridno delali, je lisico zamikalo, da bi še pred kosilom pokusila med. Zlagala se je, da iz bližnjega gozda sliši, kako jo kličejo na botrinjo*. Lisica je šla pod grm, kamor je volk skril poln lonec meda. Ko se je nalizala medu, se je vrnila in jima povedala, da so krstili »Pričetek«, ter da so jedli dobro in sladko. Kopali so naprej, ko je lisica spet odšla na botrinjo. Ko se je vrnila je na vprašanje, kako so krstili odgovorila: »Osredek!«

Ko pa je lisica že tretjič odšla z dela in polizala ves med, sta zajček in volk utrujena od težkega dela, zaspala. Vrnila se je k njima in zajčku, z medom, ki ji je ostal, namazala gobček. Nato ju je zbudila in na vprašanje kako so krstili odgovorila: »Dokonček!« Vprašala je volka ali ne bo pridnim pomagačem privoščil kosila. Ura je bila poldne in volk je odšel pod grm po med. Vrnil se je s praznim loncem in jezno renčal, da je nekdo polizal ves med. Nedolžen zajček se je branil, da on ga že ni. Zvitorepka pa je volku pokazala zajčkov gobček še vedno namazan z medom.

Takrat je volk zarenčal in planil proti zajčku, da mu bo raztrgal vrat. Zajček se je spustil v dir, volk pa za njim. Zajčka ni mogel ujeti, da bi mu pregriznil vrat, zato mu je le rep odgriznil. Od takrat ima zajček kratek rep.

*botrinja - gostija ob krstu

slovenska ljudska pravljica/basen

Comments