Bohinj - Gorenjska regija

objavljeno: 12. mar. 2010 12:09 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 6. avg. 2010 12:57 ]

Rudnica - razgledišče velikanov in škratovZanimivosti v okolici:
Planšarski muzej v Starih fužinah
Etnografski muzej - Oplenova hiša
Hudičev most
Korita mostnice
Slap SavicaPopestritev izleta:
Ranč mrcina
Vodni Park Bohinj
Vožnja z ladjico po jezeruIgra:
ŠtafetaSte vedeli:
Bohinjsko jezero je največje slovensko stalno jezero, dolgo 4100 m, široko 1200 m, najgloblje 45 m in premore kar 100 milijonov m³ vode.Za želodčke:
Restavracija Triglav
pod vrhom Rudnice je okrepčevalnica (odprta v poletni sezoni)Uporabno:

> še drugi izleti

> vremenska napoved

> zemljevid


Rudnica je hrib, ki deli Bohinj na dva dela: zgornjo in spodnjo dolino. Z nje je prelep razgled na celoten bohinjski kot; jezero in z vrha na zgornjo dolino. Vzpon ni težak, višinska razlika je 406m, traja dobro uro, potrebna je dobra obutev. Primerna za starejše otroke, sicer vzemite nahrtnik za otroka. Dostop iz vasi Stara Fužina, Češnjica ali z Broda.

Bohinjsko jezero je obdano z lepo potjo, a za male nadobudneže je cela pot verjetno predolga. Del poti ob jezeru je primeren tudi za vozičke.

Bohinjsko jezero


Sava Bohinjka

Bohinjsko jezero

Bohinjski velikani  "Živela sta nekoč v Bohinju dva velikana, eden na Studoru, drugi pa na Rudnici. Skrbela sta za travnike in jih redno kosila. Bila sta tako velika, da sta si kar čez dolino podajala edino koso, ki sta jo imela. Zanju je skrbela velikanka, ki je v Bistrici prala perilo. Tega je že davno in velikanov ni več. Na Rudnici in Studoru pa se pozna, da ju nihče ne kosi, ker sta se zarasla z gozdom. Iz tistega časa je ostal le še Perkmandeljc, ki živi v podzemnih rovih pod Rudnico in ga lahko slišite, kako se smeji, če pritisnete uho k tlom."

Slovenska znamka; Perkmandeljc

Še o perkmandeljcu "Perkmandeljc je bil en majhen škrat, ki je rad nagajal tistim, ki so kopali železovo rudo. Če so kopali pregloboko, je rad ponagajal rudarjem, češ da je to njegov svet in da nimajo ljudej kaj tako globoko v zemlji iskati. Rad se jim je nastavljal, se prikazal in spet izginil, da niso mogli  naprej kopati."
Comments