Igre na izletu


Izleti so sicer polni zabave in veselja, a otrokom kaj hitro lahko postanejo tudi dolgočasni. Tako je največkrat v avtu ali pa na malo daljšem sprehodu skozi gozd.


Otroci so polni energije, a kadar je potrebno hoditi peš skozi gozd imajo pogosto težave. Postanejo grozno utrujeni, zaspani, bolijo jih nogice ... A kot po čudežu dobijo ogromno energije, če jih zmotiviramo s kako zabavno igro in še preden se zavejo smo lahko s pomočjo igre na cilju našega izleta.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko otroci pozabijo na dolgčas in hitro prispejo na cilj.

Žoganje z brisačo

objavljeno: 16. jun. 2010 00:43 avtor: Katarina Zlatolas

Za to igro potrebujemo žogo in brisačo ali več brisač (ki pa naj ne bodo prevelike). En igralec prime brisačo na obeh koncih, tako da nastane viseča mreža, s katero lovimo in mečemo žogo. Če so štirje igralci, lahko dva igralca skupaj držita eno brisačo in skušata podati žogo v brisači drugemu igralcu/igralcema.

Ravnotežje na drevesnih štorih

objavljeno: 16. jun. 2010 00:38 avtor: Katarina Zlatolas

Za to igro potrebujemo gozdno poseko oz. vsaj dva štora skupaj, dva igralca in vrvico. Igralca stopita na štore, primeta vsak svoj konec vrvi. Z vlečenjem in spuščanjem vrvi skuša en tekmovalec vreči drugega iz ravnotežja - pade s štora. Tisti, ki ostane na štoru je zmagovalec.

Nekaj pazljivosti pri tej igri ne bo odveč.

Prepoznavanje predmetov s prsti

objavljeno: 16. jun. 2010 00:33 avtor: Katarina Zlatolas

Pri tej igri potrebujemo košaro ali večjo skledo. V košaro položimo vsaj 5 različnih predmetov - bolj ko so si predmeti podobni, težja je igra. Enemu igralcu zavežemo oči ali košaro pokrijemo s krpo. Igralec seže z roko v košaro in z otipom mora izvleči ven določen predmet. Igra je težja, če mora igralec najti določen list npr. bukov list ali macesnov storž ipd.

Slikanje s peskom

objavljeno: 9. apr. 2010 12:56 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 16. apr. 2010 09:55 ]

Ta je najbolj zanimiva pri obisku plaže. Potrebujemo papir in lepilo. Z lepilom na papir narišemo preprosto sliko in nato papir obrnemo s še mokrim lepilom v pesek, drobne kamenčke ali med drevesne iglice. Nastane prav čudovit spomin na izlet.

Kdo ali kaj se oglaša?

objavljeno: 9. apr. 2010 12:52 avtor: Katarina Zlatolas

Danes ima že vsak na telefonu kamero ali celo diktafon. Namen naloge je snemati značilne zvoke okrog nas. Ptičje glasove, šelestenje listja, žuborenje vode, žabje kvakanje, lomljenje veje ipd. Doma naj se družina zopet zbere in posluša kaj so otroci posneli. Boste prepoznali  vse zvoke?

Štafeta

objavljeno: 9. apr. 2010 12:47 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 9. apr. 2010 13:06 ]

V gozdu, kjer ni preveč ljudi, si lahko dajo otroci duška in mečejo kamne oz. palice. Pa naredimo tekmo. Skupaj si izberite kaj bo štafeta; kamni ali palice. Dogovorite se, koliko metov ima vsak (otroci imajo lahko kak met ali dva več). Poiščite si vsak svojo štafeto (naj bodo približno enako velike) in tekma naj se začne. Cilj je, da vržemo čim dlje, nato se postavimo na mesto, kjer je padla štafeta in mečemo dalje. Zmaga tisti, ki je prišel dlje. Tako lahko na zelo hiter način pridemo daleč po gozdni poti.

Povejmo si svojo pravljico

objavljeno: 9. apr. 2010 12:42 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 9. apr. 2010 13:06 ]

Sodelujemo vsi in vsak pove stavek ali pol stavka. Navdih jemljite iz narave oz. okolja, v katerem sa nahajate. Začnemo npr. "Nekoč je živel en majhen škrat", drugi nadaljuje " ki je živel v mišji luknji" itd. Otroška domišljija nima meja, zato si lahko obetate zanimivo zgodbo.

Pri nas doma

objavljeno: 9. apr. 2010 12:38 avtor: Katarina Zlatolas

S to igro urimo spomin. Postavljamo si vprašanja npr. "Koliko luči imamo v kuhinji?", "Kakšne barve je zavesa v otroški sobi?", Koliko rožic je na oknu v dnevni sobi?". Otroci so pri tej igri dobri.

Pripravljanje kovčkov

objavljeno: 9. apr. 2010 12:33 avtor: Katarina Zlatolas

Igra za urjenje spomina; vsak od družinskih članov da nekaj v kovček. Prvi reče: "V kovček dam nogavice.", drugi ponovi vse kar je v kovčku in doda svoje: "V kovček dam nogavice in igračo". Igra postane težka, ko je veliko stvari v kovčku. Tisti, ki se zmoti je izključen iz igre.

Kolaž

objavljeno: 9. apr. 2010 12:30 avtor: Katarina Zlatolas   [ posodobljeno 9. apr. 2010 13:08 ]

Z izleta poberemo različne predmete, večja ko je raznolikost predmetov, bolj zanimiv bo kolaž. Naberimo liste, vejice, zanimive kamenčke, perje, cvetove in jih doma zlepimo v barvit in pisan kolaž. Papir mora biti popolnoma prekrit z našimi "zakladi" z izleta.

1-10 of 18