Dan z dojenčkom‎ > ‎

Prehrana


Imate malčka, ki želi osvajati nove okuse. Ne veste kako se lotiti. Nasvetov je veliko, na eni strani so tu modrosti naših babic, na drugi strani "modrosti" svetovnega spleta. Imate vprašanja, kot so:


Kako vem, da je moj otrok pripravljen na gosto hrano?

V začetku 5. meseca energijska vrednost hranil v materinem mleku oz. nadomestku za materino mleko ne zadostujejo več za dojenčkovo hitro rast. Pri teh mesecih je otrok že tako razvit, da se lahko nauči jesti po žlički in velikokrat otroci tudi pokažejo veliko željo po pokušanju vaše hrane, medtem ko vi jeste. Otroci so različni, nekateri pokažejo močno željo po novih okusih že pri 4 mesecih, nekateri pa še pri 6 mesecih pokažejo komaj kaj interesa za druge jedi. Sicer pa lahko sledimo naslednjim namigom:
 • Otroci imajo refleks, s katerim potisnejo tujke ven iz ust. To omogoča otroku piti in požirati tekočine z lahkoto, a hkrati vse nenavadno potisne ven iz ust. Izguba tega refkeksa se zgodi med 4 in 6 mesecem. Če ima otrok še ta refleks, bo vsako žličko z jezikom potisnil ven. Pri teh otrocih počakajte oz. če je otrok star 5 mesecev ali celo več, poskusite z bolj tekočo hrano.     
 • Zmožnost otroka, da pokaže, kdaj je sit (pri hranjenju z mlekom se obrne stran oz. pokaže kdaj ima dovolj). Ta zmožnost je pomembna, da otrok lahko regulira količino hrane, ki jo zaužije. V nasprotnem se lahko otroci hitro prenajejo, ker jim starši dajejo več hrane, misleč, da je otrok lačen.
 • Otrok mora lepo sedeti in glava mu ne sme nihati z glavo.
 • Podvojitev porodne teže.
 • Zanimanje za hrano (željno opazuje druge med jedjo, cmoka z usti, vneto opazuje vse kar date v usta).
 • Pogosto zbujanje sredi noči (vendar to ni zanesljiv in edini indikator; pogosto zbujanje je tudi posledica pospešene rasti, ki se pojavlja pri 3-4m, 6-7m in 9-10m ali pa posledica rasti zob ter bolezni).  Kako naj se tega lotim?


Začetki naj bodo počasni. Pričakujte, da bo prvič otrok poskusil le pol male žličke. Vsako novo živilo mu sprva ponudimo le enkrat na dan v majhni količini, npr. 1 do 2 žlički, najprej v tekočem stanju. Nova živila uvajamo z razmikom 3 - 4 dni, da se dojenček navadi na nov okus in ob morebitni preobčutljivostni reakciji lažje ugotovimo, katero živilo jo je povzročilo.

Primer: Začnete z žličko čistega korenčkovega soka. Lahko sami naribate korenček skozi gost strgalnik in nato precedite skozi sito, za par žličk se namreč ne splača kupovati sokove, ki zdržijo odprti le par dni. Tako nadaljujete 3 dni in vsak dan žličko ali dve več. Nadaljujte z novim okusom - jabolčni sok. Pripravite ga sami. Čez tri dni mu ponudite jabolčni sok zmešan s korenčkovim. Na začetku naj dobiva tekočo hrano - sok. Počasi kašice tudi zgostite.


Začetki 4-6 meseca


 ŽITARICERiževa in ovsena kaša sta najmanj alergeni in zato za začetke najprimernejši.
 SADJESurovo šele po 8 mesecu, avokado in banane ni potrebno nikoli kuhati. Citrusi po 12 mesecu.
 ZELENJAVADo 12 meseca vedno skuhana (nevarnost zadušitve z večjimi in trdinimi koščki)
 PROTEINIPo 6 mesecu.
 MLEČNI IZDELKI
Mleko vedno nadomestite z mlečno formulo.


Od 6 - 10 meseca

Do 10. meseca naj vaš malček spoznava nove okuse. Ponudite mu tri obroke dnevno - poleg vsaj 2 mlečnih obrokov (zjutraj in pred spanjem).

 ZAJTRK mlečno - žitna kašica
 KOSILO zelenjavno - mesna kašica
 MALICA - VEČERJA žitno - sadna kašica

 
Od 10. meseca dalje pa lahko otroka že privajamo na prilagojeno družinsko prehrano. Hrana naj bo tudi manj zmiksana.


Nekaj koristnih nasvetov

 • Pri prvih grižljajih pazite, da otrok ne bo popolnoma sestradan. Če je dojenček resnično lačen ali preveč zaspan in še ni popolnoma  vešč hranjenja po žlički, se bo upiral. Najprej mu dajte mleko in nato drugo hrano. 
 • Tudi zadnji večerni obrok naj ne bo prepozen (vsaj uro pred spanjem), saj je otrok preveč zaspan za hranjenje po žlički.
 • Jutranji in večerni obrok naj bosta mleko (dojenje ali flaška) - to sta zadnja obroka, ki ju opuščamo.
 • Otroka ne silite, da poje vse kar ste pripravili - poskusite raje večkrat in manj.
 • Kolikor hitro otrok sedi, ga posedite za mizo med vašimi obroki. Naj sodeluje in če je le možno naj istočasno tudi je.
 • Imejte v mislih, da gre vaš otrok z 11 meseci v vrtec. Tam imajo 5 obrokov in zelo pestro prehrano. Pozanimajte se o urah obrokov in poskusite prilagoditi te obroke doma. S tem boste otroku malo olajšali stresni prehod v vrtec.

Veliko koristnih nasvetov na E-zdravje.

Kaj naj mu še ponudim?

 • Veliko receptov primernih za določeno obdobje: RECEPTI.
 • Lahko si pomagate s kakšno knjigo.

Comments