Dan z dojenčkom‎ > ‎

Masaža dojenčka


Intenzivno dotikanje kože je hrana za dušo in daje dojenčku občutek, da je ljubljen. Dokazano je, da dotikanje (masaža) kože stimulira živčni sistem, kot tudi pospeši krvni obtok in presnovo. S tem povsem naravnim načinom pa pripomoremo še k zdravemu razvoju kože, mišic in sklepov.

Pred časom so v Veliki Britaniji opravili večjo raziskavo o vplivu masaže na dojenčka. Vanjo so vključili približno 600 otrok, ki so se rodili v roku in ob rojstvu ali po njem niso imeli nobenih težav. Ugotovili so, da masaža pomaga k boljšemu spancu, dojenčki, ki jih starši vsak dan masirajo, pa tudi manj jočejo kot tisti, ki niso deležni masaže. Raziskovalci so ta pojav tudi znanstveno razložili: masaža pomaga zmanjševati raven hormona, ki povzroča stres, poleg tega uravnava izločanje hormona melatonina, ki je ključen za uravnavanje spanca. Vsekakor pa je masaža tudi možnost tesnega stika med mamo ali očetom in dojenčkom, ki pa blagodejno vpliva na oba.

Masaža dojenčka seveda ni božanje, ki ga mamica ali očka dnevno uporabljata pri previjanju, ljubkovanju in pestovanju otroka. Govorim o sistematični masaži, ko z določenimi prijemi obdelamo celo otrokovo telo. S pomočjo čvrstega dotika, a hkrati nežnimi in toplimi dotiki, dajemo otroku občutke ljubljenosti in naklonjenosti.
Priprava na masažo

  1. Video si oglejte prej - tako, da boste pri masaži popolnoma posvečeni dojenčku in ne gledanju videa.
  2. Izberite miren in topel prostor (vam mora biti toplo v kratkih rokavih). Naredite dojenčku udobno.
  3. Vzemite masažno olje, rezervno pleničko, robčke in brisačo. Upoštevajte, da se lahko dojenček polula.
  4. Ne masirajte otroka, ki bo kmalu lačen. Po jedi počakajte z masažo vsaj 20 min.
  5. Izklopite telefone, TV ... morda si pripravite prijetno glasbo.
  6. Začnite postopoma; upoštevajte svojega otroka in prilagodite masažo tako, da mu bo všeč; če otrok ne mara masiranja obraza - počakajte in poskusite naslednjič.
  7. Naj vas ne moti, če bo otrok na začetku zdržal le 5 min. To je normalno.
  8. Po masaži so dojenčki lačni in zaspani.  
Masažo lahko lepo kombinirate s prvimi pesmicami in igricami.Prikazana je masaža v treh sklopih, ki se nadgrajujejo.

 
Comments