Dan z dojenčkom

Z dojenčkom na plavanje

Fredov obroč


Priporočamo plavanje s fredovim obročem. Fred's swim academy je šola plavanja, ki se bolj osredotoča na užitek dojenčkov v vodi in razvoj motoričnih sposobnosti. Dodatna prednost je, da dojenčki dejansko lahko samostojno plavajo, se odrivajo in uživajo v vodi.

V Sloveniji si lahko ogledate spletne strani plavanja dojenčkov.

Po 4. mesecu starosti greste lahko z dojenčkom že skupaj na bazen. Otroci večinoma obožujejo vodo in plavanje je zelo prijeten način preživljanja skupnega časa. Če je možno, izberite bazen z bolj toplo in manj klorirano vodo ter mirnim ozračjem.

Plavanje ima mnoge pozitivne učinke na razvoj vašega otroka (povzeto po www.plavanje-dojenckov.com):
 • na dihanje
  Pritisk vode skrbi za močneši izdih in posledično močnejši vdih. S tem se krepi dihalno mišičje. Zaradi okrepljenega dihanja prihaja do povečanja števila pljučnih alveol. S tem se za skoraj 20% poveča vitalna kapaciteta, ki vpliva na mirnejše dihanje.

 • na srčno-žilni sistem
  Vodni pritisk deluje na dele telesa, ki so potopljeni v vodo in prek kože na vene. Pod vplivom pritiska priteka približno 20% več krvi v desni del srca in prek pljuč v levi del srca. S tem se poveča in krepi srčno mišičje.

 • na skelet
  Na razvoj skeleta vpliva otrokovo intenzivno gibanje v vodi. Kot posledica tega gibanja pride do intenzivne rasti kosti in dobrega oblikovanja kolčnega sklepa. Prej se začne hrbtenica otroka spreminjati iz okrogle v dvojno S obliko.

 • na mišičje
  Gibanje v vodi pripelje do enakomernega oblikovanja celotnega skeletnega mišičja. Ortopedi vidijo v tem osnovo za zdrav razvoj otrok brez slabe drže.

 • na termoregulacijo
  Razlika med telesno temperaturo in temperaturo vode (med 32°C – 37°C) je zadosten dražljaj za izboljšanje termoregulacije in odpornosti telesa, ne da bi otroku to škodovalo. Ob redni vadbi se izboljša in s tem se tudi krepi otrokov imusnki sistem.

Z dojenčkom v kino

Vsako prvo sredo v mesecu ob 13.00 imajo v Kinu Dvor v Ljubljani rezervirano za starše in dojenčke. Razlike med "navadno" kino predstavo in takšno za doječke so naslednje:
 • film je primerno tišji,
 • dvorana je rahlo osvetljena
 • dovoljeno je hranjenje.
Pred dvorano vas čaka previjalna miza in kavarna.

Z dojenčkom v gledališče

                                                               Gledališče za dojenčke in malčke od 3 do 36 meseca v vašem vrtcu, na domu ali v gledališču.
Predstave temeljijo na: 

- vizualni podobi (prilagojena vidnim zaznavanjem dojenčkov in malčkov)
- gibalni aktivnosti (predstava poziva k gibanju in interakciji)
- taktilnosti (dotikanje materialov različne teksture in temperature)
- zvoka (poleg glasbe in pesmi tudi vsakdanji in nevsakdanji zvoki, ki nas obdajajo)A E I O U

Z dojenčkom na izlet

Prenosna sredstva


Za izlet z dojenčkom je najprimernejši kengurujček ali štorklja, za daljše izlete pa izberite raje voziček.

Za starejše otroke pa se najbolje obnese nahrbtnik, v katerem otrok lahko celo zaspi. Nahrbtnik je primeren od takrat, ko otrok lahko sedi sam pa celo tja do 18kg.

Naj bo nakup nahrbtnika pomemben kot nakup vozička. Nahrbtnik lahko uporabljate precelj dlje časa.

Dosti staršev verjame, da z dojenčkom ni možno na daljše izlete v naravo. To preprosto ni res, izleti so lahko
primerni za voziček, kengurujček, štrokljo ali sling ali pa nahrbtnik.

Izleti na tej spletni strani so primerni za samostojno hojo otrok od dveh let naprej. V kolikor pa imate nahrbtnik, pa so vsi primerni celo za mlajše otroke. Veliko je izletov primernih tudi za vozičke. Izlet v naravo je običajno zanimiv in dodatna animacija niti ni potrebna, izlet si pa vseeno lahko vedno popestrite s pripovedkami o velikanih, zmajih, vilah ipd., ki živijo v teh krajih. Otrokom boste pričarali nepozaben izlet in komaj bodo čakali na naslednji vikend - ko bo čas za nov izlet!

Seznam izletov je na voljo na ločeni strani.

Z dojenčkom na masažo

Privoščite si Spa-dan. Obiščite center, kjer se lahko naučite masaže svojega dojenčka in hkrati družite z drugimi starši. Masaža stimulira živčni sistem, pospeši krvni obtok in presnovo. S tem povsem naravnim načinom pa pripomoremo še k zdravemu razvoju kože, mišic in sklepov. S pomočjo masaže dojenčki bolje spijo in manj jočejo.

Lahko se tudi sami naučite masaže, povabite druge starše z dojenčkom na obisk in naredite skupen masažno - družabni dan.

Z dojenčkom na telovadbo

Premalo gibanja v zgodnjem obdobju življenja kakor tudi v kasnejših obdobjih se že pozna na novih generacijah otrok. Če se otrok ne giblje dovolj, ne bo razvil potrebnih motoričnih veščin, ki bi ga v kasnejših obdobjih življenja zavarovale pred posameznimi poškodbami (po navadi so takšni otroci bolj štorasti in nevešči). Če je otrok še kot malček navajen več gibanja in je v tem obdobju pridobil kakršno koli gibalno strast, je v kasnejših letih ne bo kar tako zanemaril. Zdravilni učinki gibanja pa niso le telesni, ampak tudi psihološki, česar vsekakor ne gre zanemariti.

Težko si vzamemo čas in gremo za nekaj ur sami na telovadbo. Lahko pa gresta skupaj. Zabavajta se in telovadita skupaj.

V kolikor nimate možnosti za obisk skupne vodene telovadbe pod strokovnim nadzorom si lahko ogledate par zanimivih vaj, ki jih mamica lahko izvaja tudi doma skupaj z dojenčkom.


Z dojenčkom in prijateljico na kavico

Iščete lokal, ki je prijazen dojenčkom. Imate otroka, ki se plazi in raziskuje. Na spletni strani smo zbrali restavracije in kavarne z igralnico.

Z dojenčkom v trgovino

Gresta v trgovino? Poiščite trgovino z igralnico in previjalnico.